Parasetamoli ja ibuprofeeni

Ihmisille tarkoitettu apu kipuun voi olla koirallesi hengenvaarallista.

Ihmisten yleisesti käyttämät päänsärky- ja kipulääkkeet, parasetamoli ja ibuprofeeni, eivät sovellu koiralle kipulääkkeiksi.

Jo muutama parasetamolitabletti voi tappaa 10-kiloisen koiran. Kissa on vielä koiraa selvästi herkempi: jo tabletin puolikas voi tappaa kissan. Parasetamoli aiheuttaa eläimillä sisäelinvauriota, ibuprofeeni puolestaan aiheuttaa tavallisimmin mahan ja pohjukaissuolen syviä haavautumia, jotka voivat läpäistä suolen seinämän. Vaikutusmekanismista riippumatta molemmat lääkkeet ovat koiralle – ja kissalle – myrkyllisiä, eikä niitä tulisi antaa eläimille.

Sekä parasetamoli että ibuprofeeni ovat yleensä ihmisillä hyvin siedettyjä. Koirat ja kissat eivät kuitenkaan ole pieniä ihmisiä ja niiden lääkeaineenvaihdunta on erilainen. Monien lääkeaineiden hajoaminen on hitaampaa tai lähes estynyttä koiran ja kissan elimistössä. Lisäksi lääkeaine voi muuttua eläimen maksassa siten, että syntyvä yhdiste on myrkyllinen. Parasetamoli voikin aiheuttaa sekä koiralle että kissalle maksa- ja verisoluvaurioita.

Tavallisimpia myrkytysoireita ovat syömättömyys, oksentelu, kuolaaminen, katkonainen hengitys, tihentynyt pulssi, tummanpunertavat limakalvot sekä virtsan värjäytyminen punaruskeaksi.

Oireiden ja elinvaurioiden voimakkuus riippuu eläimen saamasta lääkeannoksesta. Eläinlääkärin antama hoito on tukihoitoa. Joskus tulihoitoon joudutaan liittämään koiran pitäminen happiteltassa elimistön hapensaannin turvaamiseksi.


Muut asiat, jotka ovat kodeissa yleisiä mutta myrkyllisiä elämille:

 

parasetamolitabletti voi tappaa koiran