MITÄ OVAT
PUUTIAISVÄLITTEISET
SAIRAUDET?

PUNKKEJA ON LÄHES KAIKKIALLA – MAALLA, METSISSÄ, NIITYILLÄ, PUISTOISSA JA JOPA PUUTARHOISSA. KUN LIIKUT TÄLLAISISSA SOPIVAN KASVILLISUUDEN JA KOSTEUSOLOSUHTEET OMAAVISSA PAIKOISSA, SAATAT OLLA KOIRINESI PUNKIN SEURAAVAN VERIATERIAN KOHDE. PUNKILLE VERIATERIA ON JATKOKEHITYKSEN TAI LISÄÄNTYMISEN EDELLYTYS. SE SAMAINEN VERIATERIA VOI OLLA KOIRALLESI VAARALLINEN, SILLÄ PUNKIT LEVITTÄVÄT MONIA – PUUTIAIS- ELI PUNKKIVÄLITTEISIKSI SAIRAUKSIKSI KUTSUTTUJA – SAIRAUKSIA.

Punkit sinällään eivät aiheuta tauteja, mutta eri elämänkiertonsa vaiheissa punkit imevät verta useista eläinyksilöistä, esimerkiksi hiiristä ja kauriista, jolloin punkit voivat saada elimistöönsä lymyilemään bakteereja tai viruksia. Seuraavilla veriaterioillaan punkit voivat siirtää näitä taudinaiheuttajia uusiin isäntiin, esimerkiksi koiraan tai ihmiseen.

Puutiaiset voivat levittää useita tauteja, mutta näin Pohjoismaissa huolenaiheena on seuraava kolmikko.

Mitä ovat puutiaisvälitteiset sairaudet?

Yleisin meillä esiintyvistä punkkilajeista on Ixodes ricinus -puutiainen, josta usein kutsutaan, lyhyesti ja ytimekkäästi punkiksi.  Se voi tartuttaa ihmiseen ja koiraan monia puutiaisvälitteisiä tauteja, joista yllä estetyt ovat meillä tärkeimmät. Myös Ixodes persulcatus, ”taigapuutiainen”, on yleinen Suomessa.

Punkkien valloittaessa yhä uusia esiintymisalueita myös punkkivälitteiset taudit yleistyvät.  Koirille on olemassa lukuisia valmisteita, jotka auttavat torjumaan punkkeja ja samalla suojaamaan koiraa puutiaisvälitteisiltä taudeilta. Tehokkaimmat valmisteet ovat eläinlääkkeitä: osa on reseptilääkkeitä ja osan saa ilman reseptiä apteekista.

Mutta vaikka olisitkin suojannut koirasi punkkilääkkeillä, päivittäinen punkkisyyni kannattaa säilyttää osana kesäisiä rutiineja. Koiran ihon ja karvapeitteen lisäksi punkkisyyni kannattaa ulottaa myös omalle iholle, sillä kotiin sisälle kulkeutuneet punkit voivat valita sinut tai lapsesi seuraavan veriateriansa kohteeksi.

Voit vähentää koirasi riskiä sairastua puutiaisvälitteisiin tartuntatauteihin suojaamalla se puutiaisilta. Keskustele eläinlääkärisi kanssa koirallesi sopivimman punkkitorjunnan valinnasta.

Mitä ovat puutiaisvälitteiset sairaudet
Punkkeja on lähes kaikkialla – maalla, metsissä, niityillä, puistoissa ja jopa puutarhoissa. Kun liikut tällaisissa sopivan kasvillisuuden ja kosteusolosuhteet omaavissa paikoissa, saatat olla koirinesi punkin seuraavan veriaterian kohde.