MIKSI OSA
PUNKKILÄÄKKEISTÄ
ON
RESEPTILÄÄKKEITÄ?

ME KAIKKI TIEDÄMME, MIKSI ON TÄRKEÄÄ SUOJATA KOIRA PUNKKEJA ELI PUUTIAISIA VASTAAN. USEIN ON KUITENKIN VAIKEA PÄÄTTÄÄ, MITEN KOIRA KANNATTAA SUOJATA. MIKSI OSA PUNKKIHÄÄTÖÖN TARKOITETUISTA LÄÄKKEISTÄ ON RESEPTILÄÄKKEITÄ JA OSA ILMAN RESEPTIÄ SAATAVIA? KUINKA USEIN PUNKKIHÄÄTÖ TULISI UUSIA?

Koiran suojaamiseksi punkkeja vastaan löytyy hämmentävän paljon vaihtoehtoja. Punkkien torjuntaan rekisteröityjä lääkkeitä löytyy iholle laitettavina tippoina, sumutevalmisteina, punkkipantoina ja suun kautta annettavina tabletteina. Lääkkeistä osa on saatavilla ilman reseptiä, osa taas vaatii reseptin eläinlääkäriltä.

Miksi osa punkkihäätövalmisteista edellyttää lääkemääräystä eli reseptiä, kun samaan käyttötarkoitukseen rekisteröityjä lääkkeitä saa myös ilman reseptiä? Ovatko reseptilääkkeet jotenkin reseptivapaita lääkkeitä vahvempia vai liittykö niihin suurempi haittavaikutusten riski? Vastaus kumpaankin kysymykseen on ”ei”. Monia lääkemääräyksen edellyttäviä punkkilääkkeitä voidaan käyttää esimerkiksi koiranpennuille sekä tiineille ja imettäville narttukoirille.

Syy siihen, että osa punkkilääkkeistä on lääkemääräyksen edellyttäviä, on yksinkertainen.  Markkinoille tulevien uusien lääkeaineiden rekisteröintiä ja turvallisuutta valvoo Euroopan lääkeviranomainen. Uudet lääkeaineet, niiden käyttötarkoituksesta huolimatta, ovat ensimmäiset viisi vuotta aina reseptilääkkeitä. Siksi kaikki hiljattain markkinoille tulleet punkkilääkkeet ovat reseptilääkkeitä. Jos haluat suojata koirasi punkkeja vastaan uusimmilla lääkkeillä, sinun kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriisi.

MIKSI OSA PUNKKILÄÄKKEISTÄ ON RESEPTILÄÄKKEITÄ?

Ehkä lääkevalintaakin olennaisempaa on, että suojaat koirasi keskeytyksettä koko punkkikauden ajaksi. Useat tutkimukset osoittavat, että puutiaisvälitteisiä tartuntatauteja esiintyy myös koirilla jotka on suojattu punkkeja vastaan. Tavallisimpana syynä tähän pidetään lääkityksen uusimisen unohtamista tai laiminlyöntiä, jolloin pääsee muodostumaan hoitokatkoksia, joiden aikana koira on alttiina puutiaisten hyökkäyksille. Tutustu aina valitsemasi punkkilääkkeen pakkausteksteihin, jotta tiedät, kuinka pitkän suojan punkkeja vastaan valitsemasi lääke tarjoaa. Mikäli sinulla on tapana unohtaa punkkilääkityksen uusiminen, sinun kannattaa harkita koirasi suojaamista pitkävaikutteisilla punkkilääkkeillä.

Miksi osa punkkilääkkeistä on reseptilääkkeitä?