MIKÄ ON BORRELIOOSI?

BORRELIA ON SUOMALAISKOIRIEN PUNKKIVÄLITTEISISTÄ TAUDEISTA TOISEKSI YLEISIN.

Mikä on borrelioosi? Tuoreessa tutkimuksessa vasta-aineita esiintyi vajaalla kolmella prosentilla koirista. Jälleen Ahvenanmaa osoittautui tartuntariskialttiiksi maakunnaksi: vasta-aineita esiintyi 20 %:lla tutkituista koirista. Monet nisäkäs-, lintu- ja matelijalajit voivat saada borreliatartunnan, mutta vain harvat eläimet sairastuvat kliiniseen borrelioosiin. Borreliat ovat pitkulaisia, ohuita kierteisiä sauvabakteereita, joiden havaitseminen on vaikeaa mikroskoopillakin.

Kaikki borreliat eivät ole tautia aiheuttavia. Borreliat eivät säily vapaana ympäristössä. Niiden säilymisen edellytys on siirtyminen isännästä toiseen vertaimevien puutiaisten välityksellä. Puutiainen on saanut elimistöönsä borreliabakteerit imiessään verta toukka- tai nymfivaiheessa.

Borrelia-spirokeettojen siirtymistä puutiaisesta nisäkkäisiin on tutkittu lähinnä jyrsijöillä. Puutiaisen kiinnittyminen isäntään johtaa borreliabakteereiden lisääntymiseen puutiaisen ruuansulatuskanavassa. Tämän jälkeen ne vaeltavat puutiaisen sylkirauhaseen ja sieltä verenimemisen yhteydessä koiraan. Borrelian siirtyminen tapahtuu yleensä aikaisintaan 1–2 vuorokauden kuluttua puutiaisen kiinnittymisestä.

OIREET KOIRALLA

Borreliatartunta koiralla on yleensä oireeton. Borrelioosin itämisaika koirassa on huonosti tunnettu. Kokeellisissa tartunnoissa kliiniset oireet ilmenivät vasta 2–6 kuukauden kuluttua infektiosta. Mikäli tartuntaan liittyy oireita, niistä tavallisimpia ovat kuume, ruokahaluttomuus, uneliaisuus, raajasta toiseen siirtyvä ontuminen, nivelturvotukset ja imusolmukkeiden suurentuminen. Myös munuaisten vajaatoimintaa on kuvattu erityisesti berninpaimenkoirilla.

DIAGNOOSI

Täysin luotettavaa testiä borrelioosin diagnosoimiseksi ei ole saatavilla. Kohonneet borreliavasta-aineet osoittavat, että koira on saanut tartunnan, mutta eivät varmista, että koiran kliininen sairaus johtuu borrelioosista. Punkkialueilla monilta oireettomilta koirilta löytyy vasta-aineita. Kliiniset oireet, kahdessa tietyin aikavälein otetussa verinäytteessä todettu nousu vasta-aineissa sekä vaste annettuun hoitoon voivat auttaa määrittämään, onko koiran borreliatartunta aktiivisessa vaiheessa. Ihmisellä borreliatartunnan yhteydessä usein esiintyvä laajeneva rengasmainen punoitus (erythema migrans) punkin kiinnittymiskohdan ympärillä on koiralla harvinaista.

Hoito
Borrelioosia hoidetaan usein hoitokokeiluna kliinisten oireiden ja verinäytteestä todettujen vasta-aineiden perusteella. Kaikki kliinisesti oireilevat tapaukset hoidetaan. Antibioottihoito tehoaa hyvin varsinkin taudin alkuvaiheessa, mutta bakteerin eliminointi saattaa olla vaikeaa. Borrelia aiheuttaa usein pitkään säilyvän infektion ja sillä on tehokkaat keinot välttää elimistön immuunipuolustusta. Sairaus voi aktivoitua myöhemmin uudelleen, jolloin myös hoito joudutaan uusimaan. Anaplasman tavoin borrelia on herkkä tetrasykliinille, mutta myös muita antibiootteja käytetään.

MIKÄ ON BORRELIOOSI?

Borrelioosi eli Lymen tauti on punkkivälitteionen bakteeritauti, joka tarttuu myös koiraan.

Mikä on borrelioosi
Borrelioosi eli Lymen tauti on punkkivälitteionen bakteeritauti, joka tarttuu myös koiraan.
ULKAISTU TANSKALAISEN ELÄINLÄÄKÄRIN, JOHN KJAER /NYBROVEJ DYREKLINIK, LUVALLA  

Voit vähentää koirasi riskiä sairastua borrelioosiin suojaamalla se puutiaisilta. Keskustele eläinlääkärisi kanssa koirallesi sopivimman punkkitorjunnan valinnasta


Lue lisää muista punkkivälitteisistä sairauksista: