ÄLÄ KÄYTÄ
VALKOSIPULIA
PUNKINESTOON
KOIRALLA

SUOSIKKIMAKEISESI SAATTAA SISÄLTÄÄ AINEITA, JOTKA OVAT KOIRALLESI MYRKYLLISIÄ. JA SE JUURI NAUTTIMASI VALKOSIPULIA TIHKUVA HERKKUATERIA VOI SAIRASTUTTAA KOIRASI. SE MIKÄ ON SINULLE HARMITONTA VOI OLLA KOIRALLESI MYRKKYÄ. PUNKKIEN TORJUNTAA KOSKEVISSA KESKUSTELUISSA TÖRMÄÄ VARSIN USEIN VALKOSIPULIN MAHDOLLISIIN PUNKEILTA SUOJAAVIIN OMINAISUUKSIIN. KOIRALLE – SEN PAREMMIN KUIN KISSALLEKAAN – EI SAISI KOSKAAN ANTAA SIPULIA EIKÄ VALKOSIPULIA. KOIRA VOI SAIRASTUA – JA JOPA KUOLLA – JOS SE SYÖ TIETTYJÄ IHMISELLE SOPIVIA RUOKA-AINEITA.

Myrkytysepäilyjen takia vastaanotolle tuodut koirat ja kissat ovat eläinlääkärin arkea. Itse asiassa 95-98 % eläinlääkärin kohtaamista myrkytysepäilystä on koiria tai kissoja. Suuri osa myrkytyksistä ja myrkytysepäilyistä on vahinkotapauksia, joissa koiran on esimerkiksi nähty syövän tai epäillään syöneen rotanmyrkkyä.  Osa myrkytystapauksista liittyy kuitenkin tilanteisiin, joissa lemmikki on syönyt asioita, jotka on tarkoitettu ihmisen syötäviksi.

Lemmikinomistajan onkin tärkeä muistaa, että itselle hyvää tekevä ravinto- tms. aine voi muuttua pahaatekeväksi jouduttuaan koiran tai kissan suuhun.  Tutkimuksen mukaan lemmikkien myrkytystilastoissa on kaksi selkeää esiintymishuippua: joulu, jolloin lähes kodista kuin kodista löytyy suuria määriä makeisia, ja kesäaika.

SIPULI JA VALKOSIPULI

Sipuli on yleisesti käytetty mauntuoja ruuanlaitossa ja sillä on esitetty olevan jopa ihmisen terveyttä edistäviä vaikutuksia.  Koiralle sipuli ei kuitenkaan sovi lainkaan.

Usein luullaan, että vain raaka sipuli aiheuttaa koiralle ongelmia. Sipuli kaikissa muodoissaan – tuoreena, keitettynä, paistettuna, kuivattuna, pizzapaloissa tai muutoin vain runsaasti sipulia sisältävissä ruuantähteissä – voi aiheuttaa koiralle oireita.

Sipulimyrkytyksen saanut koira alkuvaiheessa yleensä oksentelee, ripuloi, sillä on mahakipua ja syömättömyyttä. Oireet voivat paheta seuraavien päivien kuluessa ja sipulin aiheuttamasta punasoluvauriosta voi aiheutua kalpeat limakalvot, tihentynyttä hengitystä ja jopa hengitysvaikeuksia.

Sipulin sisältämille myrkyllisille ainesosille ei ole vastalääkettä. Eläinlääkärin antama hoito on tukihoitoa, kuten nestetasapainon ylläpitämistä ja anemian korjaamista. Joskus joudutaan turvautumaan verensiirtoihin. Mikäli koira on syönyt suuria määriä sipulia hiljattain, enintään muutama tunti sitten, eikä oireita ole vielä ilmaantunut, myrkytystä voidaan yrittää estää oksettamalla koira.

Miten on sitten valkosipulin laita? Onko se yhtä myrkyllistä koiralle kuin sipulikin? Ei, mutta se on silti myrkyllistä.  Eräässä tutkimuksessa koiralle annettiin päivittäin valkosipulia viikon ajan ja ennen ja jälkeen valkosipulikuurin otettujen verinäytteiden perusteella pyrittiin arvioimaan valkosipulin mahdollisia vaikutuksia koiran terveyteen. Tutkijat huomasivat merkittävän aleneman tutkimukseen osallistuneiden koirien punasolujen määrässä sekä hemoglobiiniarvoissa valkosipulikuurin seurauksena. Hemoglobiini on valkuaisaine, jonka tehtävänä on sitoa happea veren punasoluihin.

Tutkimustuloksista ilmenee että, vaikka valkosipulin antaminen koiralle tuskin on kohtalokasta, se aiheuttaa koiran veriarvoissa muutoksia, joista voi ajan myötä aiheutua koiralle terveysongelmia.

Tutkimuksen yhteenvetona voidaan todeta: koiralle ei saisi antaa valkosipulia sisältävää ruokaa tai ravintolisiä.  Ja vaikka sinulla itselläsi olisi hyviä kokemuksia valkosipulin toimivuudesta hyttysten tai punkkien karkotuksessa omalta iholtasi, valkosipuli on koirallesi sopimatonta tässäkin käyttötarkoituksessa.

Lähteet:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2984110/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4801869/

Kotitalouksista löytyy paljon muutakin suuhunpantavaa, joka voi olla koiralle myrkyllistä. Vaikka ne eivät liity punkkitorjuntaan, ne on silti syytä mainita tässä yhteydessä.

Muut asiat, jotka ovat kodeissa yleisiä mutta myrkyllisiä elämille:


Paljonko on liian paljon?

Monet tutkimukset osoittavat, etteivät sipuli ja valkosipuli sovi koiralle ja kissalle ja ettei valkosipulia tulisi käyttää koiralle ravintolisänä tai esimerkiksi punkintorjuntakeinona.  Jopa vauvan- ja lastenruuat, joita helposti pidetään esimerkiksi sairaan koiran ruokintaan sopivana ravintona, voivat sisältää sipulijauhetta.

Tutkimustuloksista huolimatta, valkosipulin hyvää tekeviin ominaisuuksiin uskovilla ihmisillä on – valkosipulin koiralle antamisen välttämisen sijasta – mielessä usein vain yksi kysymys: Kuinka paljon voin antaa koiralle valkosipulia vaarantamatta sen terveyttä? Tähän kysymykseen ei kuitenkaan ole tarkkaa vastausta saatavilla.

Asiaa on tutkittu antamalla koirille valkosipuliuutetta (1.25 ml valkosipuliuutetta koiran painokiloa kohden vastaten 5 g valkosipulia/kg). Koirista tutkittiin verinäytteet viikon ja 30 päivän kuluttua valkosipulikuurin aloittamisesta.

Koirilla ei todettu anemiaoireita, mutta veriarvoissa havaittiin silti muutoksia: punasolujen määrä väheni ja hemoglobiiniarvot laskivat. Hemoglobiini on veren proteiini, jonka tehtävä on sitoa happi punasoluihin.

Tutkimuksen johtopäätöksissä todetaan: valkosipulin sisältämillä aineilla on ominaisuuksia, jotka hapettavat punasolujen kalvoja ja hemoglobiinia aiheuttaen punasolujen hajoamista. Valkosipulia sisältävää ruokaa ei näin ollen tulisi antaa koirille.