BORRELIA ANTAA
PUNKILLE
LISÄBUUSTIA

BORRELIA-BAKTEERI VOI SAIRASTUTTAA SINUT TAI KOIRASI. PUNKKIIN TARTTUNEELLA BORRELIALLA ON PÄINVASTAINEN VAIKUTUS: BORRELIAA KANTAVA PUNKKI ON LAJITOVEREITAAN ELINVOIMAISEMPI JA ON NIITÄ TEHOKKAAMPI VERENIMEMISKOHTEIDEN VAANIJA.

Puutiaiset ovat yleisiä ja ne valloittavat jatkuvasti uusia elinympäristöjä Suomessa.  Mikä on riski, että koirasi karvapeitteeseen tarttunut punkki kantaa borreliabakteereja? On arvioitu, että suomalaisista Ixodes ricinus -punkeista keskimäärin noin 15 % kantaa borreliabakteereja (Borrelia burgdorferi); aikuisista punkeista Borreliaa kantaa lähes puolet. Tästä voisi päätellä, että samat esiintymisprosentit koskevat myös koiran iholle päätyneitä puutiaisia.  Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että borreliabakteeria mukanaan kantava punkki päätyy koiran tai muun isäntäeläimen iholle todennäköisemmin kuin puutiaiset ilman borreliaa.  Tämä kiehtova havainto on ehkä pelottavakin: Ihmiselle ja koiralle pahaa tekevä ja tautia aiheuttava bakteeri toimii punkissa elinvoimaisuuden lisääjänä.

BORRELIA-INFEKTOITUNUT PUNKKI VÄIJYY TEHOKKAAMMIN

Meikäläinen puutiainen suosii väijymistekniikkaa. Se nousee kasveja pitkin korkeintaan noin puolentoista metrin korkeuteen, josta se tutkailee ympäristöään etsien sopivaa ohikulkevaa isäntäeläintä. Heinien latvoissa punkki altistuu kuitenkin nopeasti kuivumiselle ja se joutuu toistuvasti palaamaan maan pinnan kosteuteen nestetasapainonsa korjaamiseksi. Borreliatartunta parantaa punkin kuivuudensietoa ja tartuntaa kantava punkki voikin venyttää väijymisaikaansa merkittävästi pidemmäksi kuin punkit, joilta borreliabuusti puuttuu.

Tästä seuraa väistämättä, että koiraan tai ihmiseen tarttuvat puutiaiset kantavat mukanaan puutiaisvälitteisiä tauteja todennäköisemmin kuin samalla alueella esiintyvät puutiaiset keskimäärin. Tämä toistaiseksi tuntematon mekanismi hyödyntää siis sekä borreliabakteeria että puutiaista. Tutkimuksen tekijät arvelevat, että ilmastonmuutos tuo mukanaan kuumempia ja kuivempia kesiä, jolloin borreliabuustin merkitys puutiaiselle lisääntyy. Tällöin koiraan tai ihmiseen tarttuva punkki on entistä todennäköisemmin borreliabakteerin kantaja.

Löydät lisää tietoa Borrelia burgdorferi –bakteerista ja borrelioosista klikkaamalla tästä.
Koira kannattaa suojata puutiaisia vastaan.  Omalle koirallesi soveltuvimman punkinhäätövalmisteen löytymiseksi kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri tuntee saatavilla olevat lääkkeet ja niiden ominaisuudet parhaiten. Osa lääkkeistä on reseptivapaita, osa taas reseptin vaativia.  Lue lisää klikkaamalla tästä.
Lähteet:  Search for blood or water is influenced by Borrelia burgdorderi in Ixodes ricinus, Institute of Biology, Eco-epidemiology Laboratory, University of Neuchatel, Switzerland
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4311481
Jani J. Sormunen, Tommi Andersson, Jouni Aspi, Jaana Bäck, Tony Cederberg, Noora Haavisto, Hanna Halonen, Jari Hänninen, Jasmin Inkinen, Niko Kulha, Maija Laaksonen, John Loehr, Satu Mäkelä, Katja Mäkinen, Joanna Norkko, Riku Paavola, Pauliina Pajala, Tuukka Petäjä, Anna Puisto, Ella Sippola, Martin Snickars, Janne Sundell, Niko Tanski, Antti Uotila, Ella-Maria Vesilahti, Eero J. Vesterinen, Silja Vuorenmaa, Hannu Ylönen, Jari Ylönen, Tero Klemola. Monitoring of ticks and tick-borne pathogens through a nationwide research station network in Finland. Ticks and Tick-borne Diseases 11 (2020) 101449 https://doi.org/10.1016/j.ttbdis.2020.101449.

Borrelia-bakteeri voi sairastuttaa sinut tai koirasi. Punkkiin tarttuneella borrelialla on päinvastainen vaikutus: borreliaa kantava punkki on lajitovereitaan elinvoimaisempi ja on niitä tehokkaampi verenimemiskohteiden vaanija.