Jokakeväinen vaara vaanii jo koiraasi – oletko suojautunut?

Jos olet koiranomistaja, olet ehkä sattunut löytämään karvaturrisi turkista kutsumattomia vieraita: puutiaisia. Puutiaiset eli punkit tarttuvat koiran turkkiin, kiipeävät siitä iholle ja kiinnittyvät leuoillaan tiukasti kiinni koiraan. Iholla punkki elää koiran verellä herkutellen ja kasvattaa kokoaan seuraavien päivien aikana.

Kuulostaako kammottavalta?

Sen lisäksi, että punkit ovat inhottavia, ne myös levittävät tauteja. Meillä esiintyviä punkkien levittämiä infektioita ovat mm. borrelioosi (Lymen tauti), puutiaisaivokuume (kumlingen tauti, TBE, tick-borne encephalitis), sekä anaplasmoosi.  Näistä anaplasmoosi on koiralla yleisin, borrelioosi puolestaan parhaiten tunnettu. Monet koirat saavat punkinpuremista borreliatartunnan mutta onneksi vain pieni osa koirista sairastuu borrelioosiin. Pahimmillaan borrelioosi aiheuttaa koirille vakavia oireita; ruokahaluttomuutta, kuumetta, niveltulehduksia ja liikuntavaikeuksia. Borrelioosi voi aiheuttaa hoitamattomana myös munuais- ja sydänvaurioita.

Suojaa koirasi punkkien varalta. Punkkivälitteisten sairauksien torjunnassa on olennaista valita punkkilääke, joka tappaa punkit riittävän nopeasti – ennen kuin infektiotaudit ehtivät siirtyä punkista koiraan. Yhtä olennaista on suojata koira keskeytyksettä koko punkkikauden ajaksi. Ole yhteydessä eläinlääkäriisi. Punkkikausi 2016 on alkanut – koirasi ansaitsee punkittoman kevään ja kesän.

dog3_post1