Borrelioosi dinosauruksella? Se on voinut hyvinkin olla mahdollista

Puutiaiset ovat olleet osana luontoa jo pitkään; vanhimman löydetyn punkkifossiilin oletetaan olevan 90 miljoonaa vuotta vanha. Ulkonäöllisesti tämä ikivanha puutiainen näyttää samanlaiselta kuin nykyisetkin punkit. American Museum of Natural Historyn asiantuntijat pitävätkin todennäköisenä, että muinaiset punkit imivät verta dinosauruksista.

Amerikkalaisen Oregonin yliopiston (Oregon State University, OSU) tutkijat ovat tutkineet 15–20 miljoonaa vuotta vanhaa pihkanpalaa, joka oli vanginnut sisäänsä puutiaisen.  Kävi ilmi, että tämä muinaispuutiainen kantoi sisällään borreliabakteereita.   Borrelioosi eli Lymen tauti tunnistettiin vasta 1975.

Vasta tuolloin borreliabakteerin yhteys tietyntyyppiseen sairauteen ja sen oireisiin tunnistettiin, ja ennen vuotta 1975 tämän punkkivälitteisen sairauden oireet liitettiin virheellisesti muihin sairauksiin ja taudinaiheuttajiin.

Kun puhutaan vertaimevistä niveljalkaisista tautien lähteenä, mieleen tulevat usein ensimmäisenä hyttyset; puutiaisten merkitys tartuntatautien lähteenä on kuitenkin erittäin merkittävä.

“Yhdysvalloissa, Euroopassa ja suuressa osassa Aasiaa puutiaiset ovat hyttystä merkittävämpiä infektiotautien lähteenä,” sanoo emeritusprofessori George Poinar, OSU:n yliopiston nettisivuilla.

Lue lisää punkkitaudeista.

Hän kertoo, että punkit eivät pelkästään kanna useita erilaisia mikrobeja vaan voivat myös siirtää ne useisiin eri eläinlajeihin.

Näin on voinut käydä myös dinosauruksille. Oregonin yliopiston mukaan dinosaurusten häviämisen aikaan maailmaa koittelivat asteroidin törmääminen ja tulivuoren purkaukset.  Ei kuitenkaan pystytä sulkemaan pois sitäkään mahdollisuutta, että erilaisten vertaimevien ötököiden levittämät tartuntataudit ovat voineet mahdollisesti vaikuttaa dinosaurusten häviämiseen.

Onneksi nykyään esimerkiksi borrelioosia voidaan voidaan hoitaa ja ihmisten tietämys itsensä ja lemmikkien suojaamisesta punkkeja vastaan on lisääntynyt valtavasti.

Borrelioosi dinosauruksella
Kuvassa näkyvä puutiainen on löytynyt muinaisen pihkan sisältä Dominikaanisesta tasavallasta. Tällaisista punkeista on löytynyt borrelioosin aiheuttajabakteereita. (Kuva: George Poinar, Jr., Oregon State University)
Borrelioosi dinosauruksella
Nämä spirokeettatyyppiset bakteerit on löydetty muinaisen pihkan sisällä säilyneestä puutiaisesta. (Kuva: George Poinar, Jr., Oregon State University)

 

Artikkeli kuvineen julkaistu Oregon State Universityn luvalla.

Jos haluat lukea enemmän muinaisista puutiaisista, klikkaa Oregon State Universityn nettisivulinkkiä.
linkki:
http://oregonstate.edu/ua/ncs/archives/2008/jan/insect-attack-may-have-been-death-knell-dinosaurs
http://oregonstate.edu/ua/ncs/archives/2014/may/amber-discovery-indicates-lyme-disease-older-human-race

 

Lähteet:
ABS News
Oregon State University