6 asiaa, jotka jokaisen tulisi tietää punkeista

Suojaa itsesi, lähimmäisesi ja lemmikkisi näillä vinkeillä:

1. Punkkeja on S-, M-, ja L- kokoisia
Punkit käyvät läpi neljä eri vaihetta elämänsä aikana: muna, larva eli toukka (joka on noin hiekanjyvän kokoinen), nymphi (joka on noin sesaminsiemenen kokoinen) ja aikuisuus (noin omenansiemenen kokoinen, naaras muuttuu verta imettyään herneen kokoiseksi).

2. Punkit kiipeävät ylös
Punkit elävät maassa. Tyypillisesti ne kuitenkin kiipeävät ylöspäin ruohonkortta tai oksaa pitkin ja väijyvät sieltä uhriansa. Usein ne jatkavat kipuamista vielä uhrissaan etsiessään iholta lämmintä ja riittävän kosteaa paikkaa, johon kiinnittyä, ja voivat löytyä esimerkiksi päänahasta.

Punggi

3. Talvi – se ei punkkeja hätkäytä
Jep, punkit sietävät leutoja talvia – valitettavasti. Kun lämpötila on 5 astetta tai yli, punkit ovat sekä aktiivisia että nälkäisiä. Siksi leudoilla talvilla on suuri vaikutus nousevaan punkkikantaamme. Lumipeitteen suojassa punkit selviävät toki ankarimmistakin talvista.

4. Punkit voivat kantaa tauteja-aiheuttavia mikrobeja
Punkeista tarttuvat taudit ovat yleisempiä nykyään kuin menneinä vuosikymmeninä. Villieläinkannan (etenkin peurakannan) kasvaessa huimasti, punkeille on koko ajan enemmän isäntiä. Punkkien puremia pidettiin ennen ainoastaan inhottavina, mutta nykytietämyksen mukaan ne voivat olla myös vaarallisia.

5. Et välttämättä huomaa kun punkki puree sinua (tai koiraasi)
Punkin purema on kivuton, koska sen sylki sisältää puuduttavia aineita. Juuri tämän takia on tärkeää tarkistaa sekä oma ihosi että koirasi turkki aina, kun olette viettäneet aikaa ulkona.

6. Paras tapa poistaa punkki on teräväkärkisillä pihdeillä
Ajattele punkkia vaikka bakteerien täyttämänä kuplana. Jos puristat sitä liian kovaa, osa bakteereista saattaa työntyä ihon alle. Siksi punkin irrottaminen sormilla on vaikeaa ja sen sijaan suositellaankin käytettäväksi teräväkärkisiä punkkipihtejä, jotka eivät purista punkin keskivartaloa liikaa.